Kategoriat
Yleinen

Luottamuspaikkojen jako

Moi sinulle! Toivottavasti kesä on mennyt mukavasti vaikka ilmat ovat olleet paahtavat ja huolestuttavat. Huolestuttavat siksi, että ympäri maailmaa on ollut poikkeuksellisia helteitä, metsäpaloja, tulvia ja Tsekeissä jopa tornado. Ilmastonmuutoksen kieltäminen muuttuu koko ajan vaikeammaksi ja sille olisi tosiaan tehtävä jotain ja nopeasti.

Mennään kuitenkin aiheeseen eli luottamuspaikkojen jakamiseen. Monien kiinnostus kuntapolitiikkaan lopahti kesäkuussa pidetyihin vaaleihin, mutta meidän joita vaaleissa sai äänestää, kiinnostus vasta heräsi vaalien tulosten myötä erinäisiin asioihin. Yksi vaalien jälkeen alkavista prosesseista on paikkajakoneuvottelut eri ryhmien välillä. Tässä prosessissa puolueet, ryhmät ja/tai tekniset vaaliliitot neuvottelevat siitä, kuinka tulevan valtuustokauden 2021-2025 luottamuspaikkojen jako toteutetaan näiden ryhmien kesken. Lähtökohtaisesti jaon tulisi mennä niin, että D´Hondtin menetelmällä eniten ääniä saaneet ryhmät voittavat tässä ja saavat valita ensin/enemmän mieluisiaan paikkoja.

Aina asiat ei kuitenkaan ole niin yksinkertaisia ja tälläkin kertaa vaalien jälkeen muodostui neuvotteluihin tekninen vaaliliitto – ryhmä 29, joka koostui Kokoomuksesta, SDP:stä, Vihreistä ja Kristillisdemokraateista. Tällä ryhmällä on näin vahvempi asema saada enemmän haluamiaan paikkoja jotka sitten jaetaan ryhmän sisäisesti enemmän tai vähemmän vaalituloksen mukaisesti. En mene kovin syvällisesti siihen onko tällainen toiminta oikein vai väärin, sillä se on subjektiivista ja kuitenkin sääntöjen puitteissa mahdollista. Asia on kuitenkin monimutkainen ja teknisellä neuvottelulla pienemmät puolueet saavat myös mahdollisuuden osallistua päätöksentekoon lautakuntatasolla, vaikka toisaalta, se taas ei täysin heijasta äänestäjien tahtoa.

Luottamuspaikkojen jako on tosin vain ensimmäinen vaihe tästä prosessista. Sen rinnalla (tai vähän jäljessä) alkaa yhdistyksen sisäinen paikkajako. Sain kunnian olla Järvenpään vihreiden paikkajakotyöryhmässä mukana sihteerinä ja oli mielekiintoista päästä tutustumaan siihen miten paikkoja sisäisesti jaetaan. Järvenpään vihreät käyttivät reilua pisteytystapaa kun yhteen paikkaan oli enemmän kuin yksi hakija, jossa suurin painoarvo oli äänien määrällä. Alla vielä kuvana kuinka Järvenpään vihreissä paikat jaettiin.

Prosessikuva luottamuspaikkojen jaosta

Järvenpään vihreiden periaatteissa on määritelty, että “vallan” tulee jakautua mahdollisimman laajalle. Tämä käytännössä tarkoittaa, että harva henkilö saa useampaa kuin yhtä luottamupaikkaa. Mielestäni tämä sääntö on hyvä. Mahdollisimman moni pääsee osallistumaan päätöksentekoon ja yksittäisellä luottamushenkilöllä ei ole liikaa kuormaa eikä keskittyminen jakaannu usean erilaisen kokonaisuuden hoitamiseen. Uskon siihen, että voit tehdä yhtä asiaa hyvin tai montaa asiaa huonosti; termi multipasking ei ole muodostunut termiksi turhaan.

Itselläni kävi onni (toivottavasti hakemuksellani oli asian kanssa myös tekemistä) ja tulin valituksi hyvinvointilautakuntaan varsinaiseksi jäseneksi, kiitos luottamuksesta! Näen hyvinvointilautakunnan alaisen palvelualueen tehtävät erittäin merkittäviksi kuntalaisen hyvinvoinnin pohjan rakentamisen kannalta. Parhaassa tapauksessa täällä tehdyt panostukset ottavat kuormaa pois terveydenhuollosta ja siten aiheuttavat säästöjä Järvenpään valtavissa Keusote ja HUS laskuissa. Voi toki olla, että uutena luottamushenkilönä idealismi ja haaveet ajavat realismin edelle ja kuvittelen liikoja siitä mitä ko. toimielimessä voi tehdä. En tosin pidä optimismia ja idealismia pelkästään huonona asiana sillä saadakseen jotain aikaan tulee voida haaveilla jostain paremmasta. Usean vision ja strategian takana on idealistinen ajatus paremmasta.

Pyrin pitämään blogiani hengissä pääosin “raportoimalla” ja kertomalla hyvinvointilautakunnan tapahtumista ja päätöksistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *