Kategoriat
Yleinen

Kaikki vihreät on vasemmistossa. Vai onko?

Yleistäminen. Tuo laiskaan ajatteluun helpotusta tuova asia. Kuinka monta kertaa on kuullut fraaseja kuten ”ne ovat kaikki tuollaisia”. Twitterissä oli puhetta yksi päivä nuorista, ja siitä kuinka nykynuoret ovat laiskoja, aikaansaamattomia ja kiittämättömiä. Samassa ketjussa pohdittiin sitä, että läheskään kaikki nuoret eivät näihin kuvauksiin sovi. Huomasin, että samaa yleistämistä tehdään joka paikassa.

Kaikki maahanmuuttajat ovat sossupummeja ja elintasopakolaisia, kaikki vihreät ovat ituhippejä ja yksityisautoilua vastaan, kaikki persut ovat rasisteja ja kaikki mustalaiset ovat rosvoja. Aika moni on varmaan kuullut edes yhden edeltävistä lauseista ja lisääkin vastaavia lausahduksia löytyy. Jätä kommentti, jos keksit lisää ja mieti mihin lause perustuu! Totesin, että yleistäminen on jonkinasteista ajatuslaiskuutta. On helppoa leimata jokin ryhmä marginaalin perusteella, etenkin jos se tarkoittaa sitä, ettei tarvitse haastaa omaa maailmankuvaansa tai näkemystä kyseisestä ryhmästä. 

Ryhmä kuin ryhmä, marginaalit muodostuvat lähes poikkeuksetta raflaavasti tai epäsuosiollisessa valossa mediassa ja/tai somessa. Maahanmuuttajataustaisten rikoksista tehdään lehtijuttu, lehtijuttu jaetaan somessa, samanhenkiset ihmiset jakavat sitä eteenpäin ja yhtäkkiä muodostuu laajemmalle yleisölle kuva siitä, että tuollaisia ne maahanmuuttajat ovat. “Luin siitä tosi monesta paikasta, joten sen on pakko olla näin”. Näiden juttujen levittäjät kuitenkin helposti unohtavat ne kaikki ahkerat työssäkäyvät tai opiskelevat maahanmuuttajat, jotka pakoilevat kurjia oloja kotimaassaan ja ovat rohkeasti lähteneet perheineen kohti tuntematonta luomaan uutta elämää. Näkökulmasta tulee putkimainen avartamisen sijaan.

Samaa yleistämistä tapahtuu myös puolueissa ja heidän jäsenissänsä tai ehdokkaissaan. Vihreitä leimataan vihervasemmistoon, ituhipeiksi, autoilun vastustajiksi ja muiksi. Ennemmin sini- kuin punavihreänä ehdokkaana tämä hieman ärsyttää, vaikka ymmärränkin yllä olevaan perustuen yleistämisen helppouden. Vihreät mediassa ja somessa nousee usein esille etenkin ympäristöasioiden ja tasa-arvoasioiden kautta sekä vasemmalle laidalle suuntautuvien arvojen ja kommenttien kautta. Tämän ohessa usein unohtuu, että vihreissä on paljon myös oikeistoliberaaleja eli markkina- ja arvoliberaaleja, joilla tosin voi olla ajatuksia liittyen peruspalveluiden turvaamiseen kunnan/kaupungin toimesta. Ei siis ihan puhdasta oikeistolaista “ulkoistetaan kaikki” ajattelua. Sama pätee tietysti myös muihin puolueisiin, kaikki persut eivät varmasti ole rasisteja, kaikki vasemmistolaiset eivät ole kommunisteja eikä kaikki kokoomuslaiset ole konservatiivisia porvareita.

Yleistäminen on vaarallista. Se lisää ennestään USA:n esimerkin mukaisesti lisääntyvää polarisaatiota, johon mielestäni meillä ei ole varaa. Olemme kaikki ihmisiä, toimeen pitäisi tulla ja jos toisia käsittelee aina marginaalista muodostaman kuvan mukaan ei yhteistyöstä voi tulla mitään arvojen kolahtaessaan toisiaan vastaan äänekkäästi. Asioiden pitäisi riidellä ihmisten sijaan, mutta nykyisellään keskitytään liikaa ihmisten kanssa riitelyyn ja asiat junnaavat paikoillaan. Kohdataan ja kuunnellaan toisiamme yksilöinä, eikä valmiiksi leimattuina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *