Kategoriat
Yleinen

Aina on pahin hetki leikata koulutuksesta

Vihreät avasi virallisesti kuntavaalikampanjan 30.1. Tilaisuudessa puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi, että nyt on pahin hetki leikata koulutuksesta ja eriarvoistumista estävistä palveluista. Olen ehdottomasti samaa mieltä, mutta tietysti samalla takaraivossa jyskyttää Järvenpään (ja muiden kuntien/kaupunkien) vaikea taloudellinen tilanne.

Leikkaaminen on tai sen pitäisi olla aina vaikea päätös. Se lähes väistämättä tarkoittaa, että jossain kaupungin palvelualueella palvelutaso putoaa ja tämän palvelualueen vaikutuspiirissä olevat kärsivät tavalla tai toisella. Tulevalla valtuustokaudella on keskityttävä Järvenpään talouden korjaamiseen suunnitelman mukaisesti ja tämä voi tarkoittaa sitä, että jonkin kaupungin tarjoaman palvelun taso heikkenee. Mielestäni verojen korotuksen ei tule seuraavalla valtuustokaudella olla ensisijainen keino korjata taloutta.

Koulujärjestelmä ja varhaiskasvatus kärsii jo leikkauksista, kun esimerkiksi koulunkäynninohjaajien ja varhaiskasvatuksen ryhmäavustajien määrää vähennetään osana kaupungin liikkumavaratoimenpiteitä vuosina 2020–2023. Kouluissa on jo vaikeampaa tunnistaa syrjäytymisen partaalla olevia nuoria tai toimia ennaltaehkäisevästi esimerkiksi pienentämällä luokkakokoja tai ryhmäyttämällä nuoria enemmän. Luokkakoot ovat isoja ja säästöjä etsitään paikoista, joissa säästöjen lopullisena kohteena olevien ääni ei ole niin kova kuin muilla. Myöskään etäopetus korona-aikana ei todennäköisesti ole helpottanut tilannetta ja opettajien huomio voi jäädä vähäiselle niiden oppilaiden kohdalla, jotka sitä tarvitsevat. Esimerkiksi SAMOK:in kyselyn mukaan AMK opiskelijoista noin 60% koki stressin lisääntyneen etäopiskelun myötä. Tämä ei missään tapauksessa ole siis opettajien vika vaan olosuhteiden, joissa opettajat joutuvat toimimaan.

Nuorena syrjäytyminen tarkoittaa monesti sitä, että nuoren sosiaaliset taidot eivät kehity samalla tapaa kuin muiden. Yksinäisyydestä ja kuulumattomuuden tunteesta voi jäädä jälki pitkäksi aikaa. Moni aikuisiällä ahdistuksesta tai masennuksesta kärsivä on kouluaikoina tullut kiusatuksi ja jäänyt yksin. Näihin ongelmiin puuttumatta jättämisellä on siis monella tasolla ja moneksi vuodeksi iso merkitys. Oman oksan sahaaminen on hölmöjen hommaa, joten mitä jos kohdennetaan leikkauksia muualle vaikka se ei kivaa olekaan. Viimeisenä keinona tulisi olla nuorten tulevaisuudesta leikkaaminen ja jos tulen valituksi valtuustoon niin se tulee olemaan itselläni mielessä aina. Kaupunkina pitää tehdä toimia, jotka pitkällä aikajänteellä eivät tule takaisin moninkertaisina kuluina. Katso vielä vaaliteemani tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *